Gebroeders Kreder aan de start op Sint Jansteen 

Dat de kermiskoers op Steen een aantal imposante namen op de startlijst heeft gehad in het verleden is een understatement. Zo stonden eerder al oud wereldkampioen en 5-voudig gele trui winnaar Eddy Merckx en oud wereldkampioen Theo Verschueren aan de start. Ook in een recenter verleden waren er mooie namen te vinden tijdens de koers. Zo reed huidig Lotto Soudal renner Brian van Goethem een aantal jaren achter elkaar iedereen naar huis. Maar ook dit jaar zijn we verwend met aanmeldingen van (oud) profs.

Bij de voorinschrijving zijn onder andere de namen te vinden van een 6-tal Australische renners van het Drapac Cannondale Holistic development team, maar ook de namen van Hans Dekkers, Michel en Raymond Kreder spreken tot de verbeelding.


De beide broers Kreder rijden op dit moment in Aziatische dienst en werken hun wedstrijden vooral af in dat continent. Michel(31) rijdt voor de Chinese continentale ploeg Ningxia, en Raymond(29) rijdt voor het Japanse UKYO. Voor beiden dus een bewuste stap terug.

Het artikel gaat verder onder de foto's.

De broers hebben ook in de tussentijd het bedrijf Kreder Coaching opgericht, waar ze zich richten op het begeleiden van trainingen en het geven van clinics.


Raymond is via zijn management SEGcycling terecht gekomen in Azië. Zij vroegen hem of hij het zag zitten om in de Azië Tour te koersen. “Ik heb er over nagedacht met m’n vriendin en samen besloten het te proberen. Het beviel me zo goed dat dit ondertussen mijn 2e jaar is in Japanse dienst. Ik rij alleen voor de ploeg in Azië. Wanneer ik in Nederland ben en het uitkomt kan ik criteriums rijden, voor mijn wielervereniging Trias uit Den Haag.”


Het gaat hem in Aziatische dienst ook aardig goed af, zo werd hij al eindwinnaar in de Tour de Tochigi (Japan) en won hij een rit in de Tour de Korea en de Tour de Japan. Het niveau gaat volgens hem ook in die landen serieus omhoog en het wordt er steeds internationaler, nu ook de Europese ploegen zich daar beginnen te mengen in de strijd.


In het verleden heeft Raymond, die ook voor Roompot en Garmin reed, enkele mooie prestaties geleverd, waaronder in 2012 deelname aan de Vuelta, en deelnames aan De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.


Toch blijft ook het rijden van criteriums zoals de Kermiskoers Steen voor hem een mooie uitdaging. Vooral de snelheid, de ambiance langs de kant en de vele rondjes maken koersen als dit voor hem interessant.


Het is wel altijd lastig koersen volgens hem: “De meeste renners ken ik niet. Waardoor het moeilijk in te schatten is wie je in de gaten moet houden. Maar in criteriums komen vaak de besten wel vooraan in de koers terecht”.

Een verwachting over een uitslag durft hij dan ook nog niet uit te spreken. “Ik rij niet heel veel criteriums, waardoor het voor mij ook altijd afzien is van start tot finish. Dus ik hoop dat ik een goede dag heb om lekker mee te koersen.”


Komend weekend neemt hij nog deel aan het NK op de weg in Ede. Ook daar durft hij nog geen echte verwachtingen over uit te spreken. “De laatste jaren heb ik het geluk niet aan mijn zijde gehad, dus ik hoop dat het dit jaar een beetje meezit, zodat ik een goede koers kan rijden. Er zijn meerdere kanshebbers die goed hebben gereden in de ZLM Tour. De winnaar zal denk ik uit een uitgedund peloton komen.”


In de maanden juli en augustus richt Raymond zich vooral op criteriums in de regio. Daarna vertrekt Kreder weer richting Azië om in september en oktober wedstrijden in China en Japan te rijden. In de komende jaren hoopt Raymond nog wel een mooie stap vooruit te zetten richting een Europese profploeg.